ELS TRES PILARS DE LA SALUT
En aquest any que celebrem el 30 aniversari del nostre club, volem dedicar un espai a la salut i golf.
Com tots sabeu els 3 pilars principals de la salut són l’alimentació, l’exercici físic i la consciència plena. Tenint en compte aquests pilars guanyarem en qualitat de vida i també millorarem en la pràctica del golf.
Tot i que molta gent no considera el golf com un esport, podem assegurar que ens genera energia, resistència muscular, flexibilitat de malucs, pelvis i columna i tonifica els braços. El fet d’estar a l’aire lliure ens aporta vitamina D, imprescindible pel metabolisme del calci i per la nostra immunitat.
Així que podem dir que el golf ens aporta més beneficis que problemes. Però per evitar lesions farem unes simples recomanacions:
PRIMER PILAR: L’ALIMENTACIÓ
Durant un partit del golf en què estem moltes hores al camp és fonamental tenir una nutrició i hidratació adequades doncs ens ajudarà a mantenir l’energia i concentració, i evitarem lesions musculars, problemes de deshidratació i cops de calor a l’estiu.
Cal revisar la bossa de pals abans de sortir i assegurar-nos que portem 1-1 ½ litre d’aigua o begudes isotòniques. Tots els nostres teixits de l’organisme contenen aigua. Una lleu deshidratació repercuteix sobretot en els músculs i pot predisposar a lesions. Si tens mal de cap, rampes musculars, falta de concentració o sensació de cansament podries estar patint una deshidratació. Recordeu que és un error esperar a beure quan tinguem set, cal fer-ho de manera continuada, cada 20 minuts, durant tot el partit, per anar reposant els nostres electròlits.
També és fonamental mantenir uns nivells de glucosa estables que ens ajudaran a mantenir la concentració mental. En aquest cas necessitarem aliments que ens aportin sucres que s’absorbeixin de manera ràpida. Els més recomanats durant un partit de golf són la fruita, sobretot el plàtan que a més a més ens aporta potassi, els fruits secs que també aporten àcids grassos essencials omega-3 (imprescindibles en la regulació de la inflamació) i una mica de xocolata. El golfista Rafa Cabrera explica en una entrevista que ell sol prendre fruita o una barreta energètica en el forat 9 i fruits secs en el 14.
Si juguem al matí, en l’esmorzar és important evitat hidrats de carboni que provinguin de farines refinades o sucres perquè activen la insulina, l’emmagatzemat de greixos i la inflamació, augmentant el risc de patir una lesió.
Si juguem a la tarda, abans de sortir podem prendre un plat d’hidrats de carboni de baix índex glucèmic com civada, arròs integral, quinoa o fajol amb verdures. Això ens ajudarà a millorar el rendiment. És important no oblidar-nos de les proteïnes en la nostra dieta però no les recomanaria abans de jugar.
SEGON PILAR: LA PREPARACIÓ FÍSICA
A part del treball que caldria fer en un gimnàs per tonificar els nostres músculs i flexibilitzar les nostres articulacions, recomanem arribar al tee de sortida uns 10 minuts abans i realitzar una pauta d’exercicis d’escalfament, nosaltres hem escollit uns de fàcils d’un mètode que s’anomena EGOSCUE que té en compte postura i golf. En aquest cas, ens interessa treballar les rotacions de columna i les cadenes musculars. Això ens evitarà patir lesions. A continuació, tobrarem els exercicis amb les imatges en un pdf descarregable
TERCER PILAR: LA CONSCIÈNCIA PLENA
Que entenem per consciència plena?
És la capacitat de viure i gaudir del moment present, tenir consciència en cada moment, dels nostres pensaments, sentiments, sensacions corporals i de l’entorn.
Quan estem jugant, poques vegades ens ve al cap problemes de la feina o familiars. Ens movem en un entorn de natura fantàstic, lluny de la contaminació i en companyia d’amics. Gaudim-ho!
Creieu que podem treballar aquesta consciència durant la pràctica del golf? Potser ens ajudarà a ser millors persones i gaudir plenament del golf. Aquí teniu les 6 bases de la consciència aplicades al golf:
* Viu la teva vida moment a moment:gaudeix de cada cop
* No et jutgis ni jutgis als altres: no passa res si fas un mal cop
* Confia en les teves capacitats i els teus recursos: se com ho he de fer
* No busquis només resultats, fixat en el procés i fes-ho el millor que puguis: gaudeix del bon cop que acabes de fer
* Accepta la realitat com és, coneix els teus límits: per això tenim el handicap
* Cuida’t, tracta’t amb amor i estimació
Quan alguna d’aquestes bases no funcioni prova a RESPIRAR amb consciència, fes 2 ó 3 respiracions profundes i només sent com entra i surt l’aire. Torna a fer un swing d’assaig i dona el cop, veus la diferència?
Espero que aquestes senzilles recomanacions t’ajudin a millorar en la pràctica d’aquest esport que tant ens agrada!
Rosa Claret i Juanjo Ramos, especialistes en medicina esportiva i socis de Club de Golf Barcelona